Mitä pakata pitkälle Aasian reppureissulle?

Natanael Sinisalo

Natanael Sinisalo

17.4.2019

koh-phayam-lahisaaria.jpg

Olen käynyt pari kertaa pidemmällä reissulla Aasiassa. Ensimmäinen oli kuukauden reissu Thaimaahan vuonna 2013 kahdestaan silloisen yhtiökumppanini kanssa, jolloin teimme osan ajasta Thaimaasta käsin yritykseemme liittyviä töitä netin välityksellä.

Toisen kerran kävin Aasiassa vuonna 2017, jolloin viihdyin reissussa lähes 5 kuukautta. Matkustustahti oli melko rauhallinen ja kävin tuon ajan aikana ainoastaan kolmessa eri maassa: Thaimaassa, Taiwanissa ja Indonesiassa.

Olen aina tykännyt asioiden optimoimisesta ja reissuun mukaan lähteneet tavarat eivät olleet tässä asiassa poikkeus. Kummallakin reissulla huomasin joukon tavaroita, joita ilman en olisi pärjännyt, ja toisen joukon, jotka olivat käytännössä turhaa painolastia.

Koska meistä jokaisella on omat yksilölliset tarpeemme, mitään yleispäteviä neuvoja on vaikea antaa. Internetistä löytyy myös jo yllin kyllin blogitekstejä, joissa reissaajat esittelevät kaikki matkassa kulkeneet tavarat. Sen sijaan, että toistaisin samoja asioita joita voi lukea jo muualta, yritän tässä artikkelissa keskittyä neljään näkökulmaan:

  1. Pelkät käsimatkatavarat vai laukku ruumaan?

  2. Tavarat, jotka osoittautuivat erityisen hyödyllisiksi

  3. Tavarat, joita en tarvinnut käytännössä lainkaan

  4. Tavarat, jotka olisi ehkä kannattanut pakata mukaan

Pelkät käsimatkatavarat vai laukku ruumaan?

Moni varsinkin pienellä budjetilla pitkää matkaa suunnitteleva pohtii pelkkien käsimatkatavaroiden ja ruumaan menevän laukun välillä. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkatessa voi säästää pitkän pennin, kun ruumaan menevästä laukusta ei tarvitse maksaa. Samalla lentokentällä tapahtuva säätö vähenee, kun laukkua ei tarvitse kirjata erikseen lennolle, ja toisaalta kohteeseen saapuessa laukkua ei tarvitse ruveta odottamaan. Myöskään laukun katoamista tai matkan varrelle jäämistä ei tarvitse pelätä, kun matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa.

Molemmilla reissuillani suunnitelmana oli lähteä pelkillä käsimatkatavaroilla matkaan, mutta kummallakin kerralla tuli kuitenkin ostettua ruumapaikka repulle. Syynä oli ennen kaikkea käyttämieni halpalentoyhtiöiden painorajoitus. Useimmilla halpalentoyhtiöillä kokorajoitus on edelleen melko tilava 56cm x 36cm x 23cm, eli noin 40 litraa, mutta pienimmät vastaan tulleet painorajoitukset ovat olleet 7 kiloa (AirAsia). Puntarin viisarin saa heilahtamaan 7 kilon tienoille jo siinä vaiheessa, kun matkaan ottaa välttämättömien kamppeiden lisäksi esimerkiksi 13" MacBook Airin ja e-kirjan lukulaitteen.

Laveamman painorajoituksen lisäksi ruumalaukun kanssa reissaaminen mahdollistaa esimerkiksi monitoimityökalun mukaan ottamisen (käsimatkatavaroissa ei saa kuljettaa teräaseita) sekä tuliaisjuomat muualta kuin kohteen lentokentältä (käsimatkatavaroihin saa ottaa max. 100ml puteleita yht. 1l uudelleensuljettavassa pussissa).

p1050533.jpg

Jos saat tavarasi menemään alle pienimmän matkan varrella tulevan painorajoituksen ja sinun ei tarvitse kantaa mitään käsimatkatavaroissa kiellettyjä esineitä mukanasi, on pelkillä käsimatkatavaroilla reissuun lähteminen miellyttävä vaihtoehto jo senkin vuoksi, ettei jokaisella lentokentällä tarvitse siirtää isommasta repusta/rinkasta arvotavaroita käsimatkatavaraksi ottamaasi reppuun tai laukkuun.

Tavarat, jotka osoittautuivat erittäin hyödyllisiksi

Osprey Farpoint 40

p1050650.jpg

Farpoint 40 on Ospreyn erittäin pätevä, monikäyttöinen ja kilpailijoihinsa verrattuna varsin kohtuuhintainen (noin 130e) reppu, joka on suunniteltu kulkemaan käsimatkatavarana suurimmassa osassa eri lentoyhtiöitä. Nimessä oleva luku 40 viittaa siihen, että repun tilavuus on noin 40 litraa.

Pitkälle reissulle pakatessa hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän saat karsittua tavaroita, sen parempi. Repun koolla on tähän yllättävän suuri vaikutus. Meillä ihmisillä on helposti taipumus ylipakata suurempaan reppuun tavaroita ihan varmuuden vuoksi. Kun tila on oikeasti rajallinen, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pakata maltillisempi määrä tavaraa.

Olen omistanut Farpoint 40:n jo noin 5 vuotta ja en ole keksinyt siitä vielä mitään pahaa sanottavaa. Siinä on suunnilleen kaikki mitä repulta kaipaan: erillinen läppäritasku, tukevat kantoremmit ja järkevästi suunnitellut taskut. Näiden lisäksi kantoremmit on mahdollista piilottaa erillisellä läpällä jos repun päättää laittaa ruumaan.

p1050655.jpg

Tällaisia 40 litran käsimatkatavaroihin meneviä reppuja on tullut saataville varsinkin Kickstarterin myötä useampia (linkki, linkki). Ne ovat kuitenkin lähtökohtaisesti hinnaltaan vähintään 2x kalliimpia. Jos etsit kohtuuhintaista reppua reissullesi, on Farpoint erittäin pätevä vaihtoehto.

Farpointista on tarjolla myös 55 ja 70 ja 80 -mallit, joista kirjoitan hieman lisää "Päiväreppu"-otsikon alta.

Repun sadesuoja

p1050522.jpg

Kaatosateen yllättäessä mikään ei ole stressaavampaa kuin pelätä, että repussa olevat elektroniikat ja vaatteet kastuvat. Vaikka useimmat sadesuojat eivät suojaakkaan ihan sataprosenttisesti repussa olevia kamppeita, antaa sadesuoja vähintäänkin hieman lisäaikaa sateensuojan etsimiselle.

Kuvan sadesuojaa saa ainakin Partioaitasta.

Päiväreppu

p1050659.jpg

Varsinaisen repun lisäksi päiväreppu on osoittautunut todella hyödylliseksi kamppeeksi reissussa huolimatta siitä reissaatko pelkillä käsimatkatavaroilla vai ruumalaukun kanssa. On huomattavasti mukavampaa kulkea paahtavan kuumassa kaupungin vilskeessä pienen ja kevyen repun kanssa sen sijaan, että kantaisi aina mukanaan isoa reppua tai yrittäisi ahtaa kaikki tavarat milloin mihinkin nyssäkkään. Päivärepun kanssa säästyt myös jatkuvalta isomman repun purkamiselta ja uudelleenpakkaamiselta, kun kuljet majoituksesta toiseen.

Ruumalaukun kanssa reissatessa päiväreppu osoittautuu vieläkin tärkeämmäksi, sillä kaupungissa kantamisen lisäksi sinne sijoitetaan lentämistä varten kaikki arvotavarat, elektroniikka sekä parin päivän kuteet käsimatkatavarana kuljettamista varten. Arvotavaroiden kuljettaminen päivärepussa vähentää katoamiseen liittyvää stressiä myös silloin, kun kulkuvälineenäsi on bussi, jossa varsinainen reppu laitetaan yleensä joko alas ruumaan tai ylös katolle.

Käsimatkatavaroilla matkustamista varten löytyy useita erilaisia, erittäin pieneen tilaan meneviä päiväreppuja. Ruumalaukun kanssa matkustaessa päivärepuksi sopii yksinkertaisimmillaan vanha koulureppu. On myös olemassa erikseen ruumaan menevän repun ja päivärepun yhdistelmiä, kuten esimerkiksi aikaisemmin mainitut Osprey Farpoint 55, 70 ja 80. Repun ja päivärepun yhdistelmän valitsemiseen kannattaakin tästä syystä käyttää hieman ylimääräistä ajatusta.

Minimalistinen päiväreppu

Minimalistinen päiväreppu on nimensä mukaisesti hyvin pieneen tilaan mahtuva ja kevyt päiväreppu. Usein tällaisien reppujen tilavuus on alle 20 litraa ja kangas on yleensä melko ohutta. Tällainen reppu on kuitenkin erinomainen valinta varsinkin silloin, kun tarkoituksenasi ei ole kuljettaa läppäriä päivärepussasi. Useimpiin kun mahtuu kokonsa puolesta ainoastaan noin 11" kannettava.

Vanha koulureppu tai vähän jykevämpi vapaa-ajan reppu

Käytin viimeisimmällä pitkällä reissullani Farpoint 40:n lisäksi noin 15 vuotta vanhaa ja paljon elämää nähnyttä koulureppua. Kooltaan se oli reilu 20 litraa ja sinne mahtui myös reissussa kulkenut 13" kannettava. Tällainen koulureppu toimi hyvin. Ainoa negatiivinen asia tuli siinä, että Farpoint 40:n kanssa kengurutyylillä kantaessa reppu oli ajoittain hieman epämiellyttävän tuntuinen, kun reppujen olkahihnat eivät olleet suunniteltu tällaiseen tarkoitukseen.

Ruumaan menevän repun ja päivärepun yhdistelmä

On olemassa myös reppuja, jotka yhdistävät suuremman, ruumaan menevän repun, sekä päivärepun käteväksi kokonaisuudeksi. Tällaisessa repussa päivärepun saa yleensä laitettua sekä taakse varsinaisen repun yhteyteen. Näiden reppujen olkahihnat on usein suunniteltu myös sillä tavalla, että ne olisivat mahdollisimman ergonomiset myös kengurutyyliseen kantamiseen, jossa pienempi reppu sijoitetaan vatsan puolelle.

Itselläni ei ole tällaisista repuista käytännön kokemusta, mutta uskon niiden olevan harkinnan arvoisia varsinkin silloin, jos repun hankintaan on mahdollisuus laittaa hieman ylimääräistä rahaa ja tiedät, että tällaiselle yhdistelmärepulle voisi olla käyttöä myös reissun jälkeen.

Kuivasäkki

p1050667.jpg
Vasemmalla oleva kuivasäkki löytyi Thaimaassa olevan Pain katukojusta. Oikealla oleva Partioaitasta.

Kuivasäkki – eli vedenpitävä pussi – osoittautui hyödylliseksi useammassakin tilanteessa. Säkkiä voi pitää mukana päivärepussa ja sinne voi sujauttaa kännykät, kamerat sekä muut kosteutta kaihtavat romppeet. Se on myös halpa ja helppo ja tapa varmistaa tavaroiden kuivana pysyminen venereissuilla.

Näitä pussukoita voi hankkia reissua varten parikin kappaletta. Toinen sitä varten, että sen sisällä olevat tavarat pysyvät kuivana. Toinen esimerkiksi pyyhettä ja uimakamppeita varten, jotta kuivasäkin ulkopuolella olevat tavarat pysyvät varmasti kuivana.

Kuivasäkkejä sai ostettua myös tien päältä ainakin Thaimaasta. Suomessa niitä löytyy mm. Partioaitasta ja muista retkeilytarvikkeita myyvistä liikkeistä sekä verkkokaupoista.

Otsalamppu

p1050578.jpg
Vasemmalla Bilteman halpis, oikealla Black Diamond Spot.

Vaikka lähes jokaisessa kännykässä on nykyään yhtenä ominaisuutena melko tehokas taskulamppu, oli erillinen otsalamppu erittäin kätevä varuste. Otsalampun valossa pystyi iltaisin lukemaan kirjoja ja Thaimaan Koh Phayamissa, jossa sähkö tuotetaan generaattoreilla ja katuvaloja ei ole, olisi iltaisin kulkeminen ollut käytännössä mahdotonta. Otsalamppu mahdollisti illan hämärryttyä myös rapujen bongaamisen pimeällä rannalla.

rapu-koh-phayamin-rannalla.jpg
Värikäs rapu Thaimaan Koh Phayamin yön pimeydessä.

Otsalamppua voi myös käyttää iltaisin majoituksessa esimerkiksi tunnelmavalona. Jos otsamampusta löytyy erillinen punavalotoiminto, voi punaista valoa käyttää yöllä saniteettitilaan suuntaamiseen ilman, että aivojen unikeskus häiriintyy sinertävästä valosta.

Otsalamppuja on tarjolla hyvin monen hintaisia. Itselläni oli mukana noin 40e hintainen Black Diamondin Spot ja matkakumppanillani Bilteman noin 5 euron hintainen halpislamppu. Tuolla 5 euron lampulla pärjäsi reissussa oikein hyvin, mutta lukeminen oli hieman miellyttävämpää tuolla hinnakkaammalla Black Diamondilla. Useimmiten kalliimmissa lampuissa maksaa paranneltu optiikka, jonka avulla valokeilan keskelle tuleva hot spot ei ole ihan niin näkyvä. Tämän lisäksi Black Diamondissa oli erillinen lukemiseen sopiva, hieman heikkotehoisempi LED, joka levitti valon kirjan sivuille tasaisesti.

Voit lukea lisää erilaisten otsalamppujen eroista englanniksi esimerkiksi täällä. Omat kokemukseni tuosta Black Diamondin Spotista ovat pääsääntöisesti myönteiset. Ainoat valittamisen arvoiset aiheet ovat, että tehokkaamman ledin valokeilassa on paikoitellen hieman omaan silmään ärsyttävää, hieman epätasaista sinertävyyttä.

Samalla edelleen mystiseksi jääneestä syystä sekä kakkosledin että punaisen ledin muovit ovat haljenneet vuosien saatossa.

p1050593.jpg
Huomaa haljenneet pienempien valojen muovit.

Vähintään 2m kännykän latausjohto

p1050547.jpg

Mukaan otettavan kännykän latausjohdon pituudessa ei kannata nuukailla, vaikka grammoja tykkäisikin viilata. 4,5kk aikana huomasin monta hetkeä, joissa kiitin itseäni siitä, että olin ottanut mukaani 2 metrin latausjohdon alun perin ajatellun 1 metrisen sijaan. Monissa julkisissa kulkuvälineissä latauspistoke saattaa olla jossain sellaisessa paikassa, että kännykän joutuisi jättämään roikkumaan latauspistokkeesta tai kannatella sitä jatkuvasti kädellään, jos johdon pituutena olisi alle 2 metriä. Omalla kohdallani 2 metrinen riitti oikein hyvin, mutta jos haluat ottaa varman päälle, voit harkita 2,5m tai 3m piuhaa. Tätä pidempi johto on melko varmasti ainoastaan turhaa painolastia.

Varavirtalähde

p1050573.jpg

Pitkillä lento-, juna- ja bussimatkoilla tulee helposti joudutettua ajan kulumista kännykän parissa esimerkiksi offlineen ladatuilla musiikkikappaleilla, leffoilla tai sarjoilla. Aasiassa reissatessa useimmista lentokoneista sekä joistakin busseista tuntui löytyvän jokaiselta paikalta USB-pistoke kännykän lataamista varten. Vaikka USB-pistoke löytyisikin, se ei takaa vielä sitä, että se pistoke puhelimellesi niin paljon virtaa, että kännykkä latautuisi, tai edes virtamäärä pysyisi samana silloin, kun katselet puhelimellasi elokuvaa. Tämän vuoksi reissuun on fiksua pakata mukaan varavirtalähde.

Varavirtalähteitähän on tarjolla nykyään hyvin monen sorttista ja kapasiteetiltaan kaikkea 2000-30000mAh väliltä. Itselläni oli mukana Xiaomin 10 000 mAh varavirtalähde, josta sai teoriassa ladattua mukana kulkeneen Samsung Galaxy A3:n akun täyteen noin 3 kertaa. Tämän varavirtalähteen kapasiteetti ei loppunut kertaakaan kesken, joten tämän kokemuksen perusteella katse kannattanee suunnata 6000-10000mAh varavirtalähteeseen.

Varavirtalähdettä valitessa kannattaa myös huomioida sekä sisään- että ulostuloampeerit (mainitaan varavirtapankin tiedoissa esim. 1A tai 2.1A). Sisääntulovirta määrittelee sen, kuinka nopeasti varavirtalähde latautuu. Ulostulovirta määrittelee sen, kuinka nopeasti sillä on mahdollista ladata laitteita. Omana nyrkkisääntönäni on, että sekä sisään- että ulostulovirran kannattaa olla vähintään 2.0A, jotta lataaminen olisi riittävästi jouhevaa. Nykyään tarjolla on myös kaiken maailman Quick Charge -virtalähteitä, jollaista kannattanee harkita, jos puhelin tällaista latausstandardia tukee. Omassa varavirtalähteessäni sisääntulo oli 2.0A ja ulostulo 2.1A enkä huomannut kaipaavani mitään tätä tehokkaampaa.

Rahavyö

p1050529.jpg
Osprey Stealth Wallet.

Vaikka useimmissa paikoissa maailmassa onkin huomattavasti turvallisempaa mitä media ja naapurimaan asukkaat saattavatkin pelotella, kannattaa passin, korttien ja rahojen kanssa harjoittaa huolellisuutta. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Tähän tarkoitukseen Madventuresinkin mainiossa Kansainvälisen seikkailijan oppaassa suosittelema rahavyö on mitä parhain apuväline. Vaikka pitkäkyntiset osaavatkin nykyään kovistella hiljaisemmalla kujalla antamaan myös rahavyön sisällön, voi housujen alla pidettävän rahavyön avulla välttää nopeasti tapahtuvat taskuvarkaudet siirryttäessä kaupungista tai maasta toiseen.

Kuvan Ospreyn rahavyötä saa ainakin Partioaitasta ja sinne mahtuu korttien lisäksi Suomalainen passi.

Pellavapyyhe

p1050514.jpg
130x65cm kokoinen pellavapyyhe.

Pienellä budjetilla reissatessa oma pyyhe on ehdoton matkavaruste. Halvemmissa majoituksissa pyyhe ei kuulu aina palveluvalikoimaan, ja jos kuuluukin, ei sitä yleensä ole tarkoitettu rannalle roudattavaksi.

Onneksi pieniä reissuun sopivia pyyhkeitä on nykyään tarjolla. Oma suositukseni on, että kannattaa unohtaa retkeilyvälineosastojen polyesterista tehdyt, lähinnä epämukavalta säämiskältä tuntuvat, retkeilypyyhkeet ja ostaa sen sijaan lähes kaikilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen ohut pellavapyyhe.

Polyesterinen pyyhe voittaa puuvillapyyhkeen ainoastaan hieman ripeämmällä kuivumisnopeudellaan. Pellavapyyhe menee samaan tilaan, imee paremmin kosteutta ja on mukavamman tuntuinen. Pellava on materiaalina myös erittäin kestävä, ja se pehmenee ja paranee käytössä.

Ehdottomasti paras juttu pellavassa on kuitenkin sen antibakteeriset ominaisuudet. Jos polyesterin jättää kosteaksi liian pitkäksi aikaa, siinä alkaa kasvaa melko nopeasti bakteereja, jotka tekevät pyyhkeen karmean hajuiseksi. Tätä tapahtuu toki muillakin materiaaleilla, mutta puuvillassa bakteerien kasvu tapahtuu todella paljon polyesteria hitaammin.

Puuvillaa on saatavilla ohuehkona puuvillakankaana sekä erillisenä vohvelipuuvillana. Ohut puuvillakangas sopii pyyhekäyttöön hyvin, kunhan varmistat, että kangas on sen verran paksua, ettei siitä näy märkänä läpi. Tämän vuoksi myöskään valkoinen kangas ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Vohvelikangas on hieman paksumpaa ja mukavampaa, mutta se vie enemmän tilaa repusta. Itsellä oli käytössä ohutta puuvillakangasta oleva pyyhe.

Normaalipainoiselle aikuiselle 130x65cm kokoinen pyyhe on riittävä. Pyyhkeitä saa tilattua esimerkiksi Etsy.comista. Huomaathan, että englanniksi etsiessä sana "linen" tarkoittaa sekä pellavakangasta, että liinavaatteita, jonka materiaali voi olla pellavan sijaan myös puuvilla. Kannattaa myös etsiä pyyhe, joka on 100% pellavaa sen sijaan, että se sisältäisi muita kuituja, kuten esimerkiksi puuvillaa. Pellavaa saa kankaana myös kangaskaupoista, joten käsistään kätevä voi ommella sopivasta kankaasta sellaisen itsekkin.

Monitoimityökalu

p1050569.jpg

Ruumalaukun kanssa matkustaessa laukkuun kannattaa sujauttaa myös monitoimityökalu. Se sopii pieniin fiksailuihin, veistelyyn ja muuhun näpertelyyn. Suurin ilo reissussa monitoimityökalussa oli kuitenkin sen veitsestä, jolla pystyi kuorimaan ja pilkkomaan hedelmiä sekä vihanneksia. Terää pidin puhtaana Suomesta mukaan ottamallani 30ml putelillisella tiskiainetta, jota käytin myös silmälasieni puhdistamiseen.

Monitoimityökaluksi riittää halpakin väline. Kannattanee kuitenkin mahdollisuuksien mukaan yrittää muistaa teroittaa monitoimityökalun veitsen terää hieman ennen reissua, jotta mahdollisten hedelmien ja vihannesten työstäminen olisi sujuvampaa.

Retkilusikka

p1050559.jpg

Retkilusikka osoittautui yhdeksi hyödyllisimmistä välineistä reissulla. Sen avulla oli mukava nautiskella lentokentältä ostetut jogurtit ja Koh Phayamilla ostettujen lohikäärmehedelmien sisukset. Taiwanissa ollessamme kokkasimme myös osan ajasta ruoka-aineallergioideni vuoksi majoituksellamme, joten lusikka oli verraton apuväline myös siellä ollessamme.

Lusikkaa pidin puhtaana mukaan ottamallani 30ml putelillisella tiskiainetta, jolla pesin myös monitoimityökalun veistä sekä silmälasejani.

Lusikan hankin Biltemasta huokeaan 2,5 euron hintaan. Näitähän toki löytyy monen hintaisia, malleisia ja eri materiaaleista valmistettuna myös muista kaupoista ja varsinkin netistä.

Tiiviit nesteputelit

p1050543.jpg

Koska reissuun kannattaa yrittää pakata mahdollisimman vähän ylimääräistä, kannattaa myös nestepurkit mitoittaa käyttötarkoituksen mukaan. Partioaitasta löytyi Sea to Summitin tähän tarkoitukseen sopivia eri kokoisia ja riittävän tiiviitä nesteputeleita, jotka menevät alle käsimatkatavaroiden 100ml rajan. Nesteputelit ovat ostettaessa tyhjiä, joten voit itse valita millä ne reissua varten täytät.

Korvatulpat

p1050584.jpg

Korvatulpat kannattaa pakata mukaan jos olet yhtään herkkä äänille nukahtaessasi. Ne kannattaa ehkä pakata myös silloin, vaikket normaalisti ihan niin herkkä olisikaan. Varsinkin köyhemmissä maissa monien motellien seinät eivät ole mahdottoman paksuja, ja jo pelkästään kaupungissa ollessa kaikenlainen kuhina häiritsee helposti nukahtamista. Mukana olevista korvatulpista iloitsee kuitenkin viimeistään silloin, kun naapurihuoneen pariskunta on päässyt kunnon lomatunnelmaan ja aloittaa äänekkäät lemmenleikit keskellä yötä juuri silloin, kun sinun pitäisi herätä aamulla aikaisin.

Nukkumisen lisäksi korvatulpat on kätevät suojaamaan kuuloa, jos aikeissasi on käydä reissun aikana esimerkiksi festareilla tai muissa meluisissa paikoissa.

Vähintään kahden eri tarjoajan pankkikortit

p1050640.jpg

Vaikka nykyään Visa Electronillakin saa nyhdettyä seinästä rahaa suurimmassa osassa maailman eri kolkkia, on pankkikortti yleensä varmin valinta. Varsinkin jos reissuun lähtee pidemmäksi aikaa, voi olla hyvä idea hankkia kahden eri tarjoajan pankkikortit. Tähän on useampikin syy.

Ensinnäkin ei ole tavatonta – vaikkakin onneksi melko harvoin näin tapahtuu – että ulkomailla pankkiautomaatti ahmaisee kortin kitusiinsa ja joudut olemaan pankkiin yhteydessä, jotta saat korttisi takaisin. Tähän ruljanssiin menee pahimmillaan viikko tai parikin, joten tällaisen sattuessa aikana varakortista osaa olla kiitollinen.

Toisekseen voi olla, että pankkisi algoritmit päättelevät kulutuskäyttäytymisestäsi, että kortin käytössä on jotain hämärää, jolloin he saattavat lukita korttisi. Tai voi olla, että kortillasi alkaa tapahtua jotain hämärää, jolloin päädyt itse kuolettamaan kortin. Lukitun kortin avaamiseen saattaisi joutua käymään käymään fyysisesti pankin konttorissa, tai vaihtoehtoisesti pankki saattaa lähettää uuden kortin kotiisi. Tässäkin säädössä menee helposti ainakin viikko.

Kaikki kortit eivät myöskään toimi syystä tai toisesta kaikissa automaateissa. Näissäkin tilanteissa on mukavaa, että onneaan on mahdollista koittaa toisellakin kortilla.

Pienemmissä paikoissa automaatilla saattaa myös olla päivittäinen nostoraja korttia kohti. Törmäsin tällaiseen ainakin Indonesian Parapatissa, kun oleilimme Tobajärven Tuk Tukissa. Vaikka saarella olikin automaatti, emme saaneet siitä omilla korteilla rahaa nostettua. Jouduimmekin monen muun tavoin käymään aina rahatilanteen hiipuessa Parapatisssa nostamassa rahaa. Kahden kortin avulla sai nostettua tuplamäärän rahaa verrattuna yhdellä kortilla nostamiseen.

Pankkien lisäksi monet tahot tarjoavat nykyään myös ns. prepaid-luottokortteja. Näistä löytyy lisätietoja esimerkiksi täältä.

Marseille-saippua

Pari pientä palaa oliiviöljystä valmistettua ekologista ja monikäyttöistä Marseille-saippuaa on kätevä lisä matkatavaroihin. Sen lisäksi, että sitä voi käyttää käsien pesemiseen niissä tilanteissa, jolloin majoituksesta ei löydy valmiiksi saippuaa, voi sen avulla käsinpestä vaatteita niissä tilanteissa, joissa olet unohtanut viedä vaatteet ajoissa pesulaan ja pitäisi saada pari vaatekappaletta puhtaaksi ennen seuraavaan majoitukseen siirtymistä.

Huomaathan, että monista kotimaamme automarkettien puhdistusosaston hyllyiltä löytyvä Le Chat on "aitoudestaan" huolimatta lähinnä halpa kopio aidosta Marseille-saippuasta (lähde). Sen sijaan esimerkiksi Ruohonjuuresta löytyy aitoa tavaraa kirjoitushetkellä varsin kohtuulliseen 3,9 euron hintaan.

Monikäyttöiset shortsit

Matkalle lähtiessä kannattaa yrittää pakata mukaan tavaroita, jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä. Yksi näistä olivat shortsit, jotka ovat riittävän tyylikkäät arkiseen elämään, mutta samalla ominaisuuksiltaan urheiluun sopivat. Omani olivat jenkeistä tilattuna alvien ja postien jälkeen melko tyyriit reilun 100 euron Oliversit, jotka tosin hoitivat hommansa erittäin hyvin. Ainoa mainitsemisen arvoinen aihe oli se, että varsinkin kyllästämättömällä puulla istuessa kangas alkoi nukkaantua takamuksen kohdalta.

Näiden shortsien lisäksi mukakani kulki toiset, puuvillasta tehdyt shortsit arkikäyttöön, sekä pitkälahkeiset housut.

Vastaavan tyylisiä shortseja löytynee nykyään myös urheiluliikkeistä hieman huokeampaan hintaan.

Juoksusandaalit

xero-shoes-diy-sandaalit.jpg
Xero Shoes DIY -paljasjalkasandaalit.

Jalkineet vievät helposti ison osan repun tilasta, joten niiden valinnassa kannattaa käyttää erityistä harkintaa. Omana tavoitteenani mukaan pakatuille jalkineille oli se, että niillä pystyisi myös tarvittaessa käymään juoksulenkillä. Juoksulenkkarit eivät olisi reppuun mahtuneet. Ne olisivat vieneet muutenkin turhan paljon tilaa ja painoa suhteessa siihen minkä verran niitä olisi tullut käytettyä. Ratkaisin lopulta tämän ottamalla mukaan normaalien tennarien lisäksi paljasjalkajuoksuun tarkoitetut juoksusandaalit, jotka hoitivat sekä arkisandaalien että juoksukenkien virkaa.

Tällaisia paljasjalkajuoksuun tarkoitettuja sandaaleja sekä kenkiä on tarjolla usealtakin valmistajalta. Omat sandaalini ovat Xero Shoesin DIY:t. Muita valmistajia on mm. Luna Sandals, Shamma Sandals ja Vivo Barefoot. Lisää valmistajia löytyy täältä.

Paljasjalkajuoksua varten tarvitsee opetella hieman toisenlaista tekniikkaa verrattuna pehmustetuilla lenkkareilla juoksemiseen. Jos koko termi on sinulle tuntematon, kannattaa aloittaa vaikka tästä blogitekstistä tai täältä. Englanniksi tietoa löytyy vino pino googlaamalla "barefoot running".

Kompressiopussi

p1050599.jpg
Friluftsin S-kokoinen kompressiopussi.

Jos vaatteiden pieni ryppyyntyminen ei pelota, kannattaa tilaa säästääkseen pakata vaatteet kompressiopussiin. Pussin avulla saat puristettua vaatteista turhat ilmat pois, jolloin ne vie huomattavasti vähemmän tilaa. Pusseja on olemassa useaa eri mallia. Omani hankin Partioaitasta.

Tavarat, joita en tarvinnut käytännössä lainkaan

Riippumatto

p1050515.jpg
Vasemmalla Ticket To The Moonin Single, keskellä Ticket To The Moonin narut, oikealla ylhäällä Hummingbird Hammocsin narut sekä jatkonarut ja oikealla alhaalla Hummingbird Hammocksin Single+.

Nautin riippumatossa loikoilusta niin paljon, että kannoin molemmilla reissuilla mukana varmuuden vuoksi Ticket To The Moonin riippumattoa. Kummallakaan kerralla ei tullut kertaakaan vastaan sopivaa paikkaa oman riipumaton ripustamiselle.

On paljon kohteesta kiinni tuleeko riippumattoa käytettyä. Nykyään monessa sellaisessa majoituksessa, jossa voisi olla mahdollista käyttää riippumattoa, on riippumatto tarjolla omasta takaa. Riippumatto voi olla kätevä, jos reissu suuntautuu enimmäkseen rantakohteisiin ja suunnitelmana on lähinnä nautiskella pari viikkoa putkeen rannan läheisyydessä kuunnellen lintujen laulua sekä aaltojen rauhallista kohinaa. Muussa tapauksessa riippumatto vie luultavasti lähinnä turhaa tilaa repusta.

Tässä kuitenkin muutama varteenotettava vaihtoehto, jos päädyt ottamaan maton mukaan:

Ticket To The Moon single

Edullinen, laajasti saatavilla oleva, melko kevyt ja kohtuullisen pieneen tilaan menevä riippumatto. Näitä löytynee noin 30 euron hintaan mm. Prismasta tai Partioaitasta.

DD SuperLight Hammock

DD Hammocksin riippumatot on ollut erityisesti retkeilijöiden suosiossa. SuperLight on nimensä mukaisesti erittäin kevyt (280g) ja pieneen tilaan menevä riippumatto. Hinta on kirjoitushetkellä Varustelekassa 77€ ja DD:n omilla sivuilla £55.

Hummingbird Hammocks Single+

DD SuperLightiäkin pienempi ja kevyempi riippumatto, joka on valmistettu aidosta laskuvarjokankaasta. Kokonsa puolesta kulkee vaikka farkkujen takataskussa. Vaikka maton nettohinta onkin aavistuksen halvempi ($70) kuin DD Superlightillä, tulee tällaisen hankkiminen kalliimmaksi jenkeistä lähettämisestä tulevien postikulujen sekä alvien ja tullimaksujen vuoksi.

Järjestelmäkamera

img_9296.jpg
Panasonic G7 ja Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 OIS.

Olen harrastanut valokuvausta vuosia ja tehnyt sitä hetken jopa ammatikseni. Koska pääasiallinen järjestelmäkamerani (tuolloin Canon 5D) oli turhan jykevä reissuun, hankin reissua varten huomattavasti pienemmän Panasonicin G7:n. En lähtenyt reissuun varsinaisesti kartuttamaan mitään kuvakokoelmaa, mutta ajattelin, että kameralla voisi olla mukava ottaa reissusta kuvia muistoksi. Todellisuudessa otin kuitenkin suurimman osan kuvista kännykkäkameralla ja järjestelmäkameraa tuli käytettyä erittäin rajallisesti.

Ammatikseen valokuvaaja ja Lentopelko-matkablogia pitävä ystäväni Anssi Lepikko tuli 3kk Aasian reissullaan reissullaan samaan lopputulemaan. Alkuun oli tullut kuvattua jonkun verran, mutta suurin osa reissusta kamera oli lojunut repun pohjalla.

Vaikka harrastaisitkin valokuvaamista, kannattaa siis ehdottomasti pohtia pariin otteeseen ennen järkkärin pakkaamista. On yllättävän rentouttavaa vain olla ja nauttia ympäröivistä paikoista ja ihmisistä ilman valokuvaamiseen keskittymistä.

Jos kuitenkin jollekkin reissulle haluaisin ottaa jonkun järkkärin mukaan, metsästäisin luultavasti käytettynä G7:aa vieläkin pienemmän Panasonicin GM5:n ja siihen 12-32mm linssin.

Riippulukko

p1050548.jpg
Tällainen halpa kiinalainen riippulukko on hävyttömän helppo tiirikoida.

Madventuresin Kansainvälisen seikkailijan oppaan pakkauslistalla on riippulukko, jonka avulla olisi tarkoitus lukita esimerkiksi majoituksesta löytyvä safe boxi tai huoneen ovi. Tällaista tarvetta ei kuitenkaan tullut vastaan ainakaan Thaimaassa, Taiwanissa tai Indonesiassa. Lukosta saattaa kuitenkin olla edelleen kuitenkin iloa esimerkiksi Intian tai Nepalin syrjäisemmillä seuduilla reissatessa, mutta suurimmassa osassa paikkoja se ei liene tarpeen.

Jos kuitenkin otat lukon mukaan ja haluat ottaa varman päälle lukon valinnassa, kannattanee katse suunnata esimerkiksi melko hintavan ABLOY PL321 SENTO:n suuntaan. Suurin osa maailman lukoista on nimittäin hävyttömän helppo tiirikoida jälkiä jättämättä. Toki tuollaisen ABLOY:nkin saa hajotettua mekaanisesti, mutta ainakin silloin tiedät, että jotain hämärää on ollut tekeillä.

Tavarat, jotka olisi ehkä kannattanut pakata mukaan

Unimaski

p1050609.jpg

Vaikka Aasiassa iltaisin onkin pääsääntöisesti pimeää, voi herkkäuniselle olla iloa unimaskista. Kaikkien majoitusten verhot eivät ole aina kaikkein paksuimpia peittämään kaupungin valoja, ja pidemmällä reissulla voi myös tulla vastaan tilanteita, jossa voisi olla mukava ottaa pienet päiväunet. Oman kokemuksen mukaan parhaimman mallinen unimaski on sellainen, jossa silmien kohdalla on erilliset kuvut, jolloin maski ei painu silmäluomia tai ripsiä vasten.

Kauluspaita

Rennosti reissaavalle kauluspaidan pakkaaminen ei tulisi välttämättä ensimmäisenä mieleen. Pidemmällä reissulla voi kuitenkin tulla eteen sellaisia tapahtumia, jossa voi kokea itsensä alipukeutuneeksi pelkässä t-paidassa. Kauluspaita kannattaa olla sellainen, että se on tarpeeksi siisti, jotta se päällä kehtaa mennä esimerkiksi vähän hienompaan teatteriin, mutta kuitenkin sellainen, jota tohtii pitää päällä myös arkisempina päivinä.

Pidemmän aikaa samassa kaupungissa viihtyessä kannattaa myös harkita kauluspaidan teetättämistä paikan päällä. Ainakin Thaimaan suuremmista kaupungeista on erittäin helppo löytää monen tasoisia, mutta silti edullisia räätäliputiikkeja.

Pitkälahkeiset puuvillahousut

Vaatteet vievät ison osan repun tilasta, joten jokainen vaatekappale kannattaa valita tarkasti. Monen tulee käytettyä kuumassa tropiikissa enimmäkseen shortseja, mutta pitkät housut kannattaa pakata mukaan lentoja, siirtymiä ja hieman viileämpiä iltoja varten. Molemmilla reissuilla tällaisien housujen virkaa toimitti farkut, mutta seuraavalle Aasian reissulle pakkaisin mukaan siistit puuvillahousut. Ne ovat hieman kevyemmät, menee pienempään tilaan ja niissä ei tule ihan niin kuuma. Siistit ja hyvin istuvat puuvillahousut sopivat myös kauluspaidan kanssa erinomaisesti.

Tällaisia housuja löytää esimerkiksi Dressmannilta.

Fleecepusero

Kylmästä Suomesta lämpimään ja aurinkoiseen Aasiaan lähtiessä fleece ei tule välttämättä ihan ensimmäiseksi mieleen, kun pakkaa vaatteita mukaan. Kokemuksesta kuitenkin huomasin, että esimerkiksi pohjoisemmassa Thaimaassa saattoi illan hämärtyessä alkaa kaipaamaan pitkähihaisen t-paidan ja tuulitakin lisäksi ylimääräistä lämmikettä. Tällaiseen tarkoitukseen sopii esimerkiksi kevyt fleecepusero. Jos fleecet eivät innosta, ajanee pieneen pakkautuva puuvillaneule myös asian.

Vedenpuhdistustabletit

Olemme täällä Suomessa erittäin etuoikeutettuja siinä, että saamme hanasta vuorokauden ympäri puhdasta ja turvallisesti juomakelpoista vettä. Koko maailman mittapuulla olemme kuitenkin tässä asiassa poikkeus. Monissa maissa on kyllä viemärijärjestelmä, mutta hanasta tuleva vesi on harvemmin ainakaan 100% turvallisesti juomakelpoista.

Niissä maissa, jossa hana ei tarjoa suoraan juomakelpoista elämän eliksiiriä, tulee vedet ostettuna erikseen pullotettuina kaupasta. Pitkällä reissulla saattaa kuitenkin tulla tilanteita, jossa vettä ei välttämättä ole mahdollisuus kätevästi saada ja olisi kiva pystyä hoitamaan nestetankkaus hanavedellä. Näitä tilanteita varten lääkenyssäkkään kannattaa pakata pari vedenpuhdistustablettia. Yksi tabletti riittää tekemään litrasta vettä juomakelpoista.

Mistä lisätietoa?

Kiitos, että jaksoit lukea, tai vähintään silmäillä, tämän pitkähkön artikkelin loppuun asti. Toivottavasti sain tämän avulla herätettyä ajatuksia ja ideoita koskien pakkaamista. Alla vielä linkkejä ja muita tärppejä lisätiedon hankkimiseen.

Blogitekstit

Kirjat

  • Madventures : Kansainvälisen seikkailijan opas

Muut linkit